“Het voelt niet alsof je altijd aan het werk bent. Het wordt ook je levensstijl”

De zorg voor je eigen gezin is vanzelfsprekend voor de meesten van ons. Maar niet ieder kind kan in zijn eigen gezin opgroeien. Zo kan een beperking bij de ouder of het kind de oorzaak zijn dat het niet langer mogelijk is om thuis te blijven wonen. ‘s Heeren Loo begeleidt kinderen in deze situaties op verschillende manieren. Een van de manieren is door hen een plekje in een gezinshuis te bieden. Onder verantwoordelijkheid van (een) gediplomeerde gezinshuisouder/ ouders krijgt het kind dagelijks begeleiding, passende zorg, liefde en aandacht in een warm nest. Een grenzeloze manier van zorg verlenen.  

Gezinshuis van der Plas

In Katwijk vind je gezinshuis van der Plas, waar moeder Ida en dochter Corinda samen hun gezinshuis hebben. 

Ida: “Het hebben van een gezinshuis is echt een hele leuke manier van werken. Ook al ben je 24/7 ‘op je werk’, het voelt niet alsof je altijd aan het werk bent. Het wordt ook je levensstijl. Dat maakt dat je het leuk blijft vinden en dat het vol te houden is. De intensiteit is per kind verschillend, wat zijn de behoeftes van het kind? Wat is er mogelijk? Soms gaan de kinderen uit logeren, of een weekend naar de eigen ouders, of op vakantie of op kamp. Waar ze ook zijn, als ze van huis zijn, ik vraag me toch altijd even af: ‘Hebben ze het fijn? Gaat het goed met ze?’ Dit is eigenlijk net als met mijn eigen kinderen.  We hebben zeker geen alledaagse baan, maar wel de meest mooie baan die er is.” 

Zelfstandig werken in ons eigen huis

Ida begon 10 jaar geleden met één kind dat ze, naast haar drie eigen kinderen, in huis kreeg. En zoals dat dan vaker gaat, waar er één woont, kunnen er ook twee, en uiteindelijk kwam ook een derde kind. Met nog een thuiswonende zoon zijn op dit moment alle slaapkamers vol. Corinda, Ida’s 23 jarige dochter, weet niet beter dan dat er andere broertjes en zusjes bij haar wonen. Ze was 13 toen het eerste jongetje in huis kwam. Ze is er als het ware in gegroeid. Haar studie pedagogiek komt goed van pas, zeker nu ze sinds een tijdje zelf ook officieel gezinsouder van een van de kinderen is.  

Corinda: “We doen het lekker samen, we delen de verantwoordelijkheid, dat gaat mij prima af. Mijn moeder moet nog wel af en toe wennen dat ze het werk ook echt af en toe los kan laten en aan mij kan overlaten. Wel hebben we onze eigen taken, zo is mijn moeder meer van de huishoudelijke klusjes en doe ik de ICT. Vanuit ‘s Heeren Loo is er op de achtergrond natuurlijk ook begeleiding, maar we werken helemaal zelfstandig, hier in ons eigen huis.” 

Mama Ida

Moeder Ida wordt door de kinderen liefdevol mama Ida genoemd. Dit is prima, wat Ida betreft. “De kinderen hebben al een eigen moeder, maar ze zien mij wel als degene die dagelijks voor hen zorgt. Dus ben ik gewoon mama Ida, en dat neemt iedereen over. Vriendjes, vriendinnetjes die komen spelen noemen me ook zo. 

Corinda is net als haar moeder een bezig bij. Naast haar studie en werk, werkt zij ook op invalbasis als onderwijsassistent bij de Duinpieper, een school voor bijzonder onderwijs. Het werken met kinderen met een verstandelijke handicap zit haar echt in het bloed. De passie van moeder is zeker doorgegeven aan de volgende generatie. Bijzonder om te zien hoe grenzeloos deze moeder en dochter hun huis en hart openstellen. 

 ‘s Heeren Loo is ook in elders in de regio op zoek naar mensen die een gezinshuis willen starten. We vragen hiervoor tenminste één persoon met een relevant mbo-diploma niveau 4. Wil je weten wat er nog meer bij komt kijken en of het wat voor jou is? Neem contact op met Sandra Beukers of Reineke Korsman, managers zorg. Zij zijn te bereiken via  of

 

Lees andere bijzondere verhalen

Help je mee pleegzorg-en gezinshouders werven?