Over ons

Over dit project

Gemeenten en aanbieders in Holland Rijnland slaan de handen ineen om samen pleegzorg-en gezinshuisouders te werven. Voor kinderen die echt niet meer thuis kunnen wonen is het (tijdelijk) opgroeien in een gezinsomgeving (het liefst in het eigen netwerk) vaak het beste alternatief om zo normaal mogelijk op te groeien. Pleegzorg, zowel netwerkpleegzorg als anders, en gezinshuizen spelen hierin een belangrijke rol.

Voor deze werving werken alle 12 gemeenten in Holland Rijnland samen met vijf zorgorganisaties; deze organisaties hebben allemaal een contract met de regio om hulp en zorg voor kinderen en gezinnen in Holland Rijnland te bieden.

Over Ons Eerste Foto Vrouw En Kind Op De Bank Met Tablet

Ons doel

In de Holland Rijnland jeugdhulp regio willen we passende jeugdhulp bieden aan kinderen voor wie dit echt nodig is. De hulp die we bieden is zo normaal en thuis mogelijk. Voor de kinderen die echt niet meer thuis kunnen wonen zoeken we naar plekken waar zij zoveel mogelijk in de context van een gezin kunnen opgroeien. Pleegzorg en gezinshuiszorg, en dus pleegouders en gezinshuisouders, spelen hierin een enorm belangrijke rol.

Graag zouden we meer pleegzorg en gezinshuisplekken in onze eigen regio hebben. Op die manier voorkomen we dat kinderen ver weg moeten verhuizen voor een passende plek. Hiervoor zijn meer pleeg- en gezinshuisouders nodig.

Onze jeugdhulpregio

Om een voldoende en passend zorgaanbod voor jeugdigen en gezinnen te kunnen waarborgen  werken de gemeenten in Holland Rijnland samen in de inkoop van specialistische jeugdhulp. Dit doen zij met behulp van de Serviceorganisatie Zorg. In deze regio werken de volgende gemeenten samen:  

 • Hillegom
 • Noordwijk
 • Katwijk
 • Oegstgeest
 • Leiden
 • Teylingen
 • Leiderdorp
 • Zoeterwoude
 • Lisse
 • Alphen aan den Rijn
 • Nieuwkoop
 • Kaag en Braassem

Onze partners

Voor deze wervingscampagne zijn we blij om samen te werken met vijf belangrijke zorgorganisaties die werkzaam zijn in onze regio. Zij bieden allemaal pleegzorg of gezinshuiszorg voor kinderen uit onze regio. Hieronder vind je meer informatie over hun zorg, ondersteuning en visie:

Cardea

Cardea helpt kinderen, jongeren (0-27 jaar) en gezinnen met complexe problemen op het gebied van opgroeien, opvoeden en ontwikkeling. Wij bieden specialistische jeugdhulp thuis, op school of op één van onze locaties. We werken met betrokken medewerkers die ervaren en deskundig zijn. En zetten daarbij een stapje extra om te doen wat écht werkt voor het kind en diens gezin!

Ihub Pleegzorg En Gezinshuizen Verticaal Fc (002)

iHub

iHub Pleegzorg & gezinshuizen heeft een breed aanbod van pleegzorgvormen, er is er altijd wel één die past bij jouw situatie. Zo bestaat er deeltijdpleegzorg, crisispleegzorg en pleegzorg voor onbepaalde tijd. Naast pleegzorg faciliteren we gezinshuizen. Begeleiding (zowel van pleegouders als van gezinshuisouder) vinden we belangrijk, daar maken we veel tijd voor. Daarnaast bieden we diverse trainingen aan – bijvoorbeeld over trauma en hechtingsproblematiek.

’s Heeren Loo

’s Heeren Loo helpt kinderen met een verstandelijke of andere beperking. We helpen om het beste antwoord te vinden op grote en kleine vragen. Daarbij staan de wensen van het kind  en de effecten voor het gezin centraal. Wij helpen met meer dan 130 jaar aan kennis en praktijkervaring en de nieuwste inzichten uit onderzoek en innovaties. Zo helpen we u verder.

Ondernemersgroep Driestroom

Driestroom gelooft in onbeperkt meedoen. Op eigen niveau en tempo. Iedereen doet bij ons zoveel mogelijk mee in de maatschappij. Onze begeleiding en ondersteuning zijn gericht op ontwikkeling. We weten dat persoonlijke groei bijdraagt aan alledaags geluk. Een vorm hiervan zijn onze Driestroomhuizen waar gezinshuisouders bijdragen aan het alledaags geluk van kinderen die vanwege hun problematiek niet meer thuis kunnen wonen.

Wsgv Logo Rgb (002)

William Schrikker Gezinsvormen

William Schrikker Gezinsvormen is gespecialiseerd in jeugdhulp voor kinderen en jongeren met een beperking of voor kinderen van ouders met een beperking (zelf vaak zonder beperking). In heel Nederland worden onze pleeggezinnen begeleid door ervaren en betrokken pleegzorgwerkers en kunnen gezinshuisouders bouwen op onze specialistische expertise. Samen zorgen we ervoor dat kinderen veilig en in de warmte van een gezin op kunnen groeien. 

Bijzondere verhalen

Benieuwd hoe anderen pleeg- of gezinshuiszorg ervaren? Lees hier verhalen van pleeggezinnen, gezinshuisouders, betrokken organisaties en gemeenten.

Enkele feiten en cijfers

Over deze belangrijke vormen van zorg willen we natuurlijk zo veel mogelijk weten. Hieronder een aantal belangrijke cijfers over pleeg- en gezinshuiszorg op een rijtje. Deze informatie komt uit onze eigen gegevens en die van het Nederlands Jeugd Instituut en Jeugdzorg Nederland.

345

Kinderen uit de Duin en Bollen streek en Leidse regio verbleven in 2021 in een pleeggezin.

53

Kinderen uit de Duin en Bollen streek en Leidse regio verbleven in 2021 in een gezinshuis.

561

Zoveel kinderen wachten er eind 2022 in Nederland nog op een passende plek in een pleeggezin.

979

Zoveel gezinshuizen waren er eind 2020 in Nederland. Er zijn er nog veel meer nodig!

Help je mee pleegzorg-en gezinshouders werven?