Luisteren. Dat is volgens pleegouder Chantal (47) zo’n beetje het belangrijkste voor succesvol pleegouderschap. Ze is nu 7 jaar pleegouder en dat bevalt haar nog iedere dag.
‘In eerste instantie zijn ouders vaak boos op je. Dan zit het haar niet goed, hebben ze kritiek op de kinderstoel die je gebruikt – dat soort dingen. Ik begrijp dat wel, jij hebt immers hun kind in huis!’ Goed luisteren helpt volgens Chantal in zulke situaties. Niet alleen naar pleegkinderen, ook naar ouders.
Ander bedje
‘Zo had ik een keer een moeder die het niet fijn vond dat haar zoon van 3 in een ledikant sliep. Ze wilde een ander bedje voor hem. Natuurlijk kon ik haar opmerking zien als lastig en als kritiek, maar ik heb goed naar haar geluisterd. Waarom ze een ander bedje wilde (hij klimt er altijd uit) en wat ze als oplossing zag (hij kan beter bij jou in bed slapen). Ik heb haar beloofd om een ander bedje te regelen, als hij er uit zou klimmen. Gelukkig is het zo ver nooit gekomen, bij ons klom de jongen niet uit zijn bed. Ik vind het belangrijk om naar ouders te luisteren en hen zelfs op een voetstuk te plaatsen. Zij kennen het kind vaak het beste.’
Benjamin-weekend
In totaal heeft Chantal met haar gezin 10 plaatsingen gehad – soms waren het crisisplaatsingen, soms weekendpleegzorg. ‘Bijzonder is dat ons eerste kind als crisisplaatsing binnenkwam, en als weekendpleegkind is gebleven. Soms ontstaat een nieuwe vorm vanzelf!’ Pleegkind Benjamin kwam toen hij 4 was en is inmiddels 12. ‘We vinden hem eigenlijk geen pleegkind meer. “Het is weer Benjamin-weekend’, zeggen ook mijn man en kinderen.”
Het bleef knagen
Eerlijk is eerlijk: na het bijwonen van de eerste informatieavond over pleegzorg dachten Chantal en haar man: ‘dit is niks voor ons’. De nadruk lag tijdens de avond iets teveel op onrustige nachten en lastige omgang met ouders. Chantal: En pleegzorg is zoveel meer dan dat! Na die eerste avond bleef het bij ons knagen en uiteindelijk hebben we ons toch aangemeld. En het bevalt nog steeds iedere dag! Overweeg je pleegouderschap? Laat je dan goed informeren, bijvoorbeeld door ervaren pleegouders.’